UYAP Uygulamaları ve Bileşenleri
Kısa adı UYAP olan Ulusal Yargı Ağı Projesi 1998 yılında Adalet Bakanlığı tarafından çalışmaları başlatılmış olup 2000 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Dijital platformdaki UYAP sistemi; belge alış verişini elektronik ortamda sağlamanın yanı sıra devletin başka kurumlarından istenilen bilgiye ulaşmayı da sağlamaktadır. Bu sistemde kişiler belge alışverişini bilgisayar ortamında saniyeler içerisinde kolayca yapabilmektedir. Ayrıca olası personel hatalarını en aza indirmektedir. Bu yapı içerisindeki veriler değiştirilemez olup yetki sahibi olmayan kişiler bu bilgilere ulaşamadığı için güvenlik üst düzeydedir. Kağıt, posta gibi giderlerden de büyük tasarruflar sağlanmaktadır. UYAP’a MERNİS, Adli Sicil Kaydı sistemi, tapu ve kadastro kayıtları, PTT ve ehliyet kayıtları gibi bilgiler de entegre edilmiştir. Bkz. UYAP
UYAP sistemine giriş yapabilmek için e-imza sahibi olmak gerekmektedir. Bu nedenle Adalet Bakanlığı şuana kadar hakim, savcılara ve diğer birimdeki personellere 70 bin e-imza vermiştir.
UYAP Uygulama Portalları Aşağıda Açıklanmıştır.
- UYAP Avukat Bilgi Sistemi (Avukat Portalı): Bu sistemde avukatlar adliye saraylarına gitmeden herhangi bir yerden internet aracılığıyla dava dosyalarının tüm detaylarına ulaşabilmektedir. Yeni bir dava açabilmekte ve harçları ödeyebilmektedir. Avukatların bu sisteme giriş yapabilmesi ve güvenli bir şekilde işlem yapabilmesi için e-imza almaları gerekmektedir. Ayrıca avukatlar sadece vekaleti olan davalara bakabilmekte ve bunlara cevap yazabilmektedir.
- Vatandaş Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı): Vatandaşlar tıpkı avukat bilgi sisteminde yapılan işlemlerin hepsini bu portalda yapabilmektedir. Ancak bazı alanlarda kısıtlamalar mevcut olup güvenlik nedeniyle kişinin e-imzası zorunlu kılınmıştır.
- UYAP SMS Bilgi Sistemi (SMS Portalı):Tebligat gerektiren durumlarda şahıslar SMS vasıtasıyla bilgilendirilmektedir. UYAP SMS sistemine üye olmak için cep telefonundan T.C. kimlik numarasını yazdıktan sonra abone yazarak 4060 mesaj gönderilmesi gerekmektedir.
- Kurum Portal: Gerek kamu kurumları olsun gerekse özel kuruluşlar olsun kendisini ilgilendiren davalarda, şirket tarafından yetkilendirilen şahısların dava dosyalarını takip edebilmesini sağlayan bir sistemdir.
- Bilirkişi Portal: Bilirkişilerin dosyaları adliye saraylarına gitmeden bilgisayar ortamında incelemesini sağlayan bir UYAP portalıdır. İnceledikleri bu dosyalarla ilgili dokümanları yine buradan online olarak gönderebilmektedirler. Her portalda olduğu gibi yine bu portala da girmek için e-imza gerekmektedir.
- E-satış Portalı: İcra ve iflas kanununda belirtilen şartlar kapsamında satışı yapılan ürünlerin ihalelerinin yayınlandığı bir portaldır.