Bilgi Güvenliği Nedir?
Teknolojinin hızla büyümesi ve artan bilgilerin güvenirliliği ile güvenli bilginin izin almadan paylaşılması bazı sıkıntılı durumları doğurmaktadır. Bilişim alanında ise hukuki işlemlerin henüz yeterli düzeyde olmaması bilgi güvenliği konusunda sıkıntıların artmasına bilgilerin değiştirilmesi, kaynak gösterilmemesi, izinsiz kopyalanması, telif haklarının ödenmemesi gibi türlü sorunları beraberinde getirmektedir. Bilgi güvenliği nedir? Bilgi güvenliğini kimler ihlal edebilir? Bunların yanıtları kendi içerisinde farklı kategorilere ayrılır.
Bilgi güvenliği: web sitesine bir insan ya da bir varlık tarafından bilgilerin alınması, kodların kopyalanması, içeriklerin değiştirilmesi, yazıların kopyalanması veya değiştirilmesi hatta veri güvenliğini tehdit eden, kimlik erişim yönetiminde sıkıntılara neden olan ve kullanıcı güvenliğini tehdit edecek noktaya kadar ilerleyerek çeşitli sıkıntılara neden olur. Bu yüzden kişi web sitesinin güvenliğini sürekli kontrol etmeli ve herhangi bir siber saldırıya karşı korumalıdır. Böylece olası tehlikeler önlenmeli, sayfanın, sitenin ve kişinin bilgileri korunmalıdır.
Bilgi güvenliği konusunda üç temel faktör vardır. Bunlar: Gizlilik, erişim ve bütünlüktür. Bu huşuların birinde bile sıkıntı meydana gelse tehditlere açık hale gelerek bilgi güvenliği zedelenme riski artar ve temel taşlardan biri eksilir. Gizlilik faktöründe hesap bir başkasının eline geçebilir ve izinsiz kullanılabilir. Burada yetkisiz erişim söz konusudur. Erişim de ise ihtiyaç duyulan bilginin insanlar ya da varlıklar tarafından ulaşılması ve yararlanılmasıdır. Bütünlük faktörü: Bilgilerin bozulmaması için yetkisiz kişilerin izinsiz olarak bilgilerin hepsine ulaşamamasıdır.